Boardgames @curbadecultura


cv_1CV
– Te-ai intrebat vreodata ce ai fi ajuns daca viata ta ar fi fost diferita? Cum ti-ai directiona viata daca ai putea decide? Poate ai fi un magician, sau vei calatori in jurul lumii? Sau poate te vor atrage marile afaceri si vei deveni milionar? CV inseamna “curriculum vitae” – si in jocul cu acelasi nume vei conduce un personaj prin intreaga sa viata, facand alegeri legate de prieteni, relatii, locuri de munca si activitati. Totul este posibil – o slujba de vis, noi relatii si aptitudini. Poti fi cine vrei!

 

 

 

 

 

Urzeala Tronurilor – A doua ediţie aduce o serie de îmbunătăţiri experienţei jocului “A Game of Thrones”. Se încorporează elemente din extensiile anterioare, inclusiv porturi, garnizoane, cărţi de Wildlings şi siege engines, aducând în acelaşi timp inovaţii bine venite. În spatele a mici panouri de carton vei putea sa îţi ascunzi intenţiile de ochii indiscreţi ai inamicilor, în timp ce o serie de noi cărţi de luptă vor creşte incertitudinea războiului. Aceste lucruri, împreună cu grafica actualizată şi un set de reguli mai clar expuse, vor face lupta pentru revendicarea tronului în Westeros una de neuitat!

 

 

 

 

 

 

Small World – În ”Small World” jucătorii se luptă să controleze o lume prea mică pentru ei toţi. “Small World” este populat de o adunatură caraghioasă de pitici, vrăjitori, giganţi, orci şi oameni. Ei trebuie să lupte pentru a cuceri teritoriile de alături astfel încat să scoată celelalte rase de pe planetă. Prin alegerea combinaţiei corecte de rase şi puteri speciale, jucătorii trebuie să se grăbească în a-şi extinde imperiile. Ei trebuie să ştie şi când să renunţe la rasa lor prea extinsă pentru a încerca o rasă nouă. Un tempo strategic nu tocmai ușor de atins!

 

 

 

 

 

Small World Underground” este un joc de sine stătător, care păstrează intact spiritul celui clasic, dar care aduce în același timp o nouă abordare. Acesta include 15 rase fantastice și 21 de puteri speciale. Fiecare jucător va controla mai multe combinaţii rasă-putere pe parcursul jocului, cheltuind puncte pentru a alege cea mai bună combinație, şi va folosi aceste creaturi pentru a obține controlul diferitelor locații subterane. Unele locaţii deţin relicve și sunt desemnate ca “locuri de putere”, prin urmare monştrii trebuie să fie mai întâi eliminați înainte ca un jucător să poată solicita aceste puteri speciale. La sfârşitul fiecărei runde, un jucător marchează puncte pentru regiunile pe care le deţine, iar jucătorul cu cele mai multe puncte la sfârşitul jocului câştigă. “Small World Underground” poate fi jucat ca atare, dar poate fi combinat și cu alte extensii din seria “Small World”.

 

 

 

 

Ticket to Ride: Europe” te poartă într-o nouă aventură cu trenul, prin toată Europa. De la Edinburgh la Constantinopol şi de la Lisabona la Moscova, vei vizita marile oraşe ale Europei la trecerea dintre secolele XIX şi XX. Jocul nu vine doar cu o nouă hartă ci şi cu noi elemente de joc, cum ar fi tunele, bacuri, gări şi cărţi de joc mai mari. Ca şi jocul original, jocul este elegant şi simplu, se învaţă în 5 minute şi se poate juca cu toată familia. ‘Ticket to Ride: Europe’ este un joc nou şi complet, nu este o expansiune.

 

 

 

 

 

Catan  – O nouă insulă a fost descoperită şi botezată Catan. Din diferite colţuri ale lumii vin oameni ca să colonizeze acest ţinut nou şi bogat. Resursele regăsite la tot pasul vor permite dezvoltarea unor noi civilizaţii. Vei fi tu conducătorul civilizaţiei ce va conduce insula Catan? Jucătorii încearcă să construiască sate, oraşe, porturi şi drumuri pe o insulă care, în fiecare joc, se construieşte diferit. În fiecare tură, se aruncă zaruri pentru a determina resursele pe care le va produce ţinutul. Jucătorii adună aceste resurse și fac negoț cu ceilalți jucători pentru a-şi dezvolta civilizaţiile şi pentru a aduna cele 10 puncte necesare pentru a câştiga. Catan este un joc de societate clasic, care nu trebuie să lipsească din colecția nimănui!

Jocul este însoțit și de cele 3 extensii:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rex: Final Days of an Empire –  Rex este o veriune reimaginată de Dune, plasată în universul jocului Twilight Imperium. Aici, jucătorii intră într-o cursă a negocierilor, trădării şi războaielor într-un cadru interstelar, cu multe civilizaţii diferite care doresc dominaţia galaxiei, în defavoarea muribundului imperiue Lazax.

 

 

 

 

 

 

 

DIXIT – Tărâmul viselor nu este niciodată prea departe de realitate. Zi de zi visăm cu ochii deschişi la lucruri pe care ni le dorim, la oameni pe care am putea să ii întâlnim şi la o viaţă mai bună. De ce să fie totul doar vis şi nu un mod de petrecere al timpului liber? Să dăm frâu liber imaginaţiei!

În fiecare tură din “Dixit” unul dintre jucători este povestitorul. El alege una din cele şase cărţi din mâna sa şi, pe baza acesteia, va da un indiciu (un cuvânt, o propoziție, o frază, după inspirația de moment a fiecăruia). Ceilalţi jucători aleg dintre cele şase cărţi din mână care consideră că se potriveşte cel mai bine cu indiciul povestitorului. Povestitorul amestecă cartea sa cu cărţile primite şi le arată. Jucătorii trebuie acum să ghicească care dintre ele era de la început în mâna povestitorului.

 

 

 

 

 

 

Shadows over Camelot – În cele mai multe boardgame-uri, jucătorii se luptă între ei pentru victorie. ”Shadows over Camelot” vă propune o călătorie foarte diferită, în care tu și prietenii tăi, Cavaleri ai Mesei Rotunde, veți colabora pentru a învinge adversarul, adică jocul. La prima vedere, pare chiar simplu. Dar sarcina voastra este și mai complicată datorită faptului că este posibil să aveți un trădător în echipă, iar acesta așteaptă momentul oportun să atace… Dar ajunge cu vorba, luați-vă armăsarii și veniți cu noi în Camelot!

 

 

 

 

 

 

Activity Original – Aceasta este o varianta nouă a jocului, care conţine 440 de cărți noi, dar şi design şi regulament revizuit.

Jucătorii se împart în echipe şi încearcă să îi determine pe coechipieri să ghicească un cuvânt sau o expresie secrete. Scopul este acela de a înainta cât mai mult pe traseul tablei de joc, iar pentru a îndeplini acest lucru trebuie făcut apel atât la intuiţie, cât şi la talentele actoriceşti.

 

 

 

 

 

 

Carcassonne – Pătratele individuale dezvăluie un fascinant peisaj medieval. Inventivitatea şi perspicacitatea jucătorilor este pusă la încercare atunci când supuşii trebuie plasaţi în zone strategice. Carcassone nu este numai numele unui vestit oraş din sudul Franţei, ci şi reprezentarea unei imense şi unice fortificaţii din centrul unui peisaj complex. În acest cadru, jucătorii construiesc cu ajutorul pătratelor o întreagă reţea de oraşe, străzi, pajişti şi mănăstiri. Mai mult decât atât, fiecare jucător are la dispoziţie 7 supuşi care pot fi plasaţi ca tâlhari sau cavaleri, ţărani sau călugări, în aşa fel încât să aducă cât mai multe puncte. Un cavaler orăşean aduce evident mai multe puncte decât unul de la ţară, dar să nu uităm că şi construcţia unui oraş durează mult, iar cavalerul nu valorează nimic până la terminarea construcţiei. Păcat doar că avem prea puţini supuşi ca să-i plasăm peste tot…

 

 

 

 

 

Stai la coadă – este povestea vieții de zi cu zi în Polonia (sau România) la sfarșitul erei comuniste. Treaba jucătorului pare a fi simplă: Trebuie să își trimită membrii familiei la magazine diferite pentru a cumpăra obiectele de pe lista de cumpărături. Problema este ca rafturile celor 5 magazine din cartier sunt goale. Jucătorii își aliniază pionii în fața magazinelor neștiind către ce magazin se vor face livrări. Tensiunea crește pe măsura ce cărțile de produse sunt dezvăluite și se descoperă că marfa va ajunge doar pentru cei norocoși aflați în fața ușii. Din moment ce fiecare vrea să fie primul, coada începe să se împinga în ușă. Pentru a ajunge în față, oamenii din coadă folosesc o mulțime de cărți pentru coadă cum ar fi ”Mama care are cu ea un copil mic”, ”Acesta nu este locul dumneavoastră” sau ”Marfă pe sub mână”. Dar trebuie să fie atenți la ”Închis pentru inventar” sau ”Eroare de livrare” și pentru pionii negrii – speculatori – ce stau la coadă. Numai acei jucatori care își folosesc cărțile de coadă cel mai bine se vor întoarce cu pungile pline acasă.

 

 

Timeline – Această variantă a jocului cu cărţi “Timeline” este dedicată evenimentelor istorice, fiecare carte având pe una din feţe numele evenimentului, iar pe cealaltă anul sau anii desfăşurării acestuia. Atunci când îi vine rândul, fiecare jucător va poziţiona o carte din mâna sa pe masă de joc iar după aceea o va întoarce astfel încât să devină vizibil anul. Dacă a fost poziţionată corect şi cronologic, cartea va ramâne acolo, contribuind la Timeline; în cazul în care cartea nu se încadrază între anii menţionaţi pe cărţile din jur, este scoasă de pe masă şi jucătorul trage altă carte. Cel care reuşeşte să scape primul de cărţi este câştigătorul. Dacă mai mulţi jucători termină în aceeaşi rundă, jucătorii care nu au terminat sunt eliminaţi, iar cei care au terminat vor mai primi o singură carte pentru încă o rundă. Dacă doar un jucător nu va avea nici o carte dupa runda bonus, este declarat câştigător, iar jocul poate continua cu runde bonus până când va exista doar un singur câştigător pe rundă.

Această variantă poate fi integrată cu toate celelalte jocuri “Timeline”.

 

 

RISK – Clasicul joc de război “Risk” a fost actualizat şi revizuit în anul 2008. Grafica şi componentele sunt noi noi, şi au fost adăugate obiective minore şi majore, oraşe şi capitale noi, precum şi noi modalităţi de răsplată pentru atingerea obiectivelor. Condiţiile de victorie sunt foarte diferite: trebuie să completezi 3 obiective în timp ce îţi păstrezi controlul asupra capitalei. Acest lucru scurtează jocul până pe la 90 de minute (faţă de 3 ore). Există 3 seturi de reguli: pregătirea de bază, camera de comandă şi cucerirea lumii. Pregătirea de bază este o introducere în noile reguli şi include o situaţie iniţială de joc pentru 3, 4 sau 5 jucători. Camera de comandă adaugă o situaţie iniţială aleatoare şi rasplata pentru atingerea obiectivelor. Ambele scenarii se termină după atingerea a 3 obiective. Cucerirea lumii este o versiune a jocului Risk clasic: se joacă până când cineva va controla toate teritoriile.

 

 

 

 

 

CUBA– Conform situaţiei din Cuba înainte de Revoluţie, satele luptau pentru avere şi influenţă. Era învingător cel care reuşea să-şi vândă profitabil produsele pe piaţa internă sau la export pe liniile navale comerciale. Care dintre jucători va reuşi să trimită delegatul potrivit în parlament pentru a influența crearea legilor? Sau cine va fi capabil să creeze distilerii, hoteluri şi bănci la momentul oportun pentru binele satului său? Cel care a acumulat cele mai multe puncte este cel care câştigă. Aceste puncte se dau pentru exportul de marfă prin port, dar şi pentru crearea şi folosirea clădirilor şi respectarea legii.

 

 

 

 

 

 

Jungle Speed – În ”Jungle Speed” îți vei testa spiritul de observație și reflexele. Ai nevoie de o mână sigură (ceea ce va fi greu între atâtea râsete). Totemul de lemn va sta în mijlocul mesei și-l va aştepta pe cel cu cele mai bune reflexe pentru a-i aduce victoria. Fiecare jucător primește un rând de cărți și câștigă cel care scapă primul de ele. Tură de tură, toți jucătorii arată una din cărțile din mână. Dacă 2 cărți sunt la fel, cei 2 jucători vor încerca să ia totemul de lemn în același timp iar cel mai rapid dintre ei ii va da cartea sa celuilalt și se va apropia înca un pic de victorie. Ca să fie totul și mai interesant, unele cărți seamănă între ele dar nu sunt complet identice ceea ce îi va păcăli pe unii să se arunce degeaba să ia totemul și să piardă mâna curentă.

 

 

 

 

Saboteur – Jucătorii intră în rolul unor pitici mineri care sapă după aur. Brusc, un târnacop loveşte lampa. Avem un sabotor printre noi! Cine o fi? Vom mai reuși să dăm de aur?

Fiecare jucător preia rolul unui pitic căutător de aur sau al unui sabotor care vrea să pună bețe în roată celorlalți. Însă fiecare jucător își cunoaște doar propriul rol așa că săpatul s-ar putea să nu meargă cum a fost plănuit.

“Saboteur” original permite jocul intre 3-10 oameni în timp ce Saboteur 2 mărește limita la 12. Saboteur 2 include de asemenea cărți noi de rol, cărți noi de acțiune și cărți noi de tunel. Mai mult, căutătorii de aur sunt acum împărțiți în 2 echipe distincte.

”Saboteur” este un joc interesant şi amuzant. Încearcă-l!
“Dobble” – este un joc de cărţi în care jucătorii încearcă să găsească imaginea duplicată între o carte şi o alta. Imaginile pot fi de dimensiuni diferite. Cărţile sunt rotunde şi dispun de un set de imagini colorate cum ar fi insecte, plante, simboluri şi smiley face-uri. Fiecare carte este unică, şi are doar o singură imagine în comun cu fiecare altă carte din pachet. Jocul este foarte portabil şi include un pachet de 55 cărţi într-o cutie rotundă metalică, care are aceleaşi dimensiuni ca şi cărţile.

 

 

 

 

 

 

Reţeaua energetică – Obiectivul din “Reţeaua energetică” este de a furniza celor mai multe oraşe energie electrică, atunci când reţeaua cuiva ajunge la o dimensiune predeterminată. În această nouă ediţie, jucătorii marchează rute pre-existente între oraşe pentru conexiune, apoi licitează unul împotriva altuia pentru a cumpăra centralele electrice pe care le folosesc pentru a aproviziona energie oraşelor. Cu toate acestea, pe masură ce centralele sunt achizitionate, centrale mai noi, mai eficiente pot deveni disponibile, astfel încât prin simpla achiziţie există șansa sa permiţi accesul altora la echipamente mai bune. În plus, jucătorii trebuie să obţină materii prime (cărbune, petrol, gunoi şi uraniu) necesare să alimenteze centralele (în afara de fermele eoliene/solare, centrale care nu necesită combustibil), transformându-se într-o luptă constantă pentru a face modernizări la centrale si pentru eficienţa maximă.

 

 

 

 

Istanbul – Istanbulul este mare și negustori sunt mulți însă nu toți vor reuși să agonisească avere din negoț. Împreună cu cei patru asistenți ai tăi te vei ovupa de negoț în cartierul comercial al Istanbulului. Vei străbate în lung și-n lat străzile. Cumpără și vinde mărfuri încercând să fii primul care strânge 5 rubine. În “Istanbul”, jucătorii controlează un negustor şi pe cei 4 asistenţi ai săi în demersurile lor prin cele 16 sectoare ale bazarului.

 

 

 

 

Camel Up –  până la 8 jucători pariază pe 5 cămile, într-o cursă năstrușnică în jurul unei piramide. Jucătorii trebuie să parieze pe una dintre cămile, să arunce cu zarul și să spere că vor câștiga, dar drumul către victorie nu este întotdeauna unul ușor! Acest joc este câștigătorul Jocului Anului 2014.

 

 

 

 

 

 

CAVERNA –   este un joc al cărui tematică este concentrată în jurul agriculturii. Fiecare jucător începe cu un fermier şi soţia sa, iar fiecare membru al familiei reprezintă o acţiune pe care jucătorul o poate face fiecare tură. Împreună se cultivă o pădure în faţa peşterii şi se sapă mai adânc în munte, rămânând la latitudinea jucătorilor cât minereu doresc să adune.

“Caverna: The Cave Farmers” este un redesign al bine-cunoscutului joc “Agricola”, care înlocuieşte pachetul de cărţi cu clădiri la care se adaugă abilitatea de a cumpăra arme, iar mai apoi se pot trimite fermierii în misiuni pentru a găsi mai multe resurse.

 

 

 

 

 

Cards Against Humanity (versiunea UK) – Jocul are o premisă foarte simplă: pe rând, unul dintre jucători va extrage o carte neagră cu o întrebare, iar ceilalți voi alege o carte albă din mână cu un răspuns. Acestea se amestecă în secret, iar jucătorul care a adresat întrebarea alege un răspuns (fie cel mai potrivit, fie cel mai amuzant) și deținătorul acesteia va primi cartea neagră ca un punct de victorie.  Punctul forte al acestui joc reiese din umorul situațional, din combinațiile de întrebări și răspunsuri, care pot varia, de la extrem de simpatice, la extrem de sadice, însă distracția este întotdeauna garantată. De altfel, și motto-ul jocului este: “The party game for horrible people”.

Jocul nu are un final bine-definit, se poate opri oricând (decizia fiind la latitudinea jucătorilor), dar câștigător este cel care acumulează cele mai multe cărți negre.

 

 

 

 

Fatal Rendez Vous – O seara perfecta in Paris! Jocul  se joaca asemanator cu jocul Werewolf, cu o mare parte din jucatori in acelasi grup si cu unul sau mai multi jucand in secret contra grupului. Fiecare jucator primeste o carte de rol la inceputul jocului. In fiecare noapte, in timp ce toata lumea are ochii inchisi, unul din asasinii secreti atinge un jucator pe umar. Acel jucator numara pana la 10, apoi moare. Ziua vine, toata lumea alearga in cercuri, in timp ce celalalt asasin face cu ochiul unui alt jucator si moare si el.
Acest joc este ideal si pentru adult, nu numai pentru copii.

 

 

 

 

 

 

Werewolves of Miller’s Hollow este un joc care are loc într-un mic sat unde mișună vârcolacii. Fiecare jucător va avea un rol secret – Vârcolac, Sătean sau este un personaj special cum ar fi: Șeriful, Vânătorul, Vrăjitoarea, Fetița, Ghicitorul etc. Există și un moderator/povestitor care controlează jocul. Jocul alternează între zi și noapte. Noaptea, Vârcolacii omoară în secret un Sătean. Ziua, se descoperă cine a murit. Cei rămăși în viață votează un jucător suspectat că ar fi Vârcolac, ajutați de indiciile pe care personajele speciale le aduc la deliberări. Jucătorul votat este linșat, își declară rolul și este scos din joc. Acest joc este un joc social nu necesită nici un echipament pentru a fi jucat și poate acomoda un număr mare de persoane.

Leave a Reply

Your email address will not be published.