Comunicat de presa | Orizont Alternativ

LabXOrizont Alternativ – antreprenoriat si educatie nonformala pentru tinerii din judetul Prahova

Asociatia Curba de Cultura, cu sprijinul OMV Petrom, demareaza in luna octombrie 2015 proiectul Orizont Alternativ, un proiect amplu centrat pe educatie nonformala si cursuri de antreprenoriat pentru tineri.

Din octombrie 2015 pana in martie 2016, in cadrul proiectului, Curba de Cultura va propune o serie de activitati/programe care vin in sprijinul dezvoltarii tinerilor din 4 comunitati din mediul rural din judetul Prahova (Baicoi, Urlati, Scorteni si Paulesti), incercand sa dezvoltate abilitatile acestora de a vorbi in public, spiritul de initiativa si implicarea civica, folosindu-se de ateliere de educatie antreprenoriala si de metode de invatarea non- formala.

Proiectul isi propune sa atinga un numar de minim 300 de tineri din cele 4 comunitati mai sus mentionate si promoveaza ideea ca se poate (inca de la varsta liceului).

Orizont Alternativ inseamna:

  • un program de educatie antreprenoriala – 4 ateliere care vor conduce tinerii printr-un proces de dezvoltare de competente necesare in formarea spiritului antreprenorial

Atelierele sunt: antreprenoriat (identificarea oportunitatilor de business; management financiar, strategii de negociere si vanzare); comunicare in afaceri (tipuri de comunicare;  tehnici specifice de comunicare, plan de comunicare); planuri de afaceri (realizarea unui plan de afaceri bazat pe idei proprii); managementul si implementarea proiectelor (definire si identificare obiective, scopuri, planificarea activitatilor si proceselor in interiorul unui proiect)

Atelierele se adreseaza tinerilor cu varste intre 16 si 20 de ani si vor avea loc in perioada 7 noiembrie – 13 decembrie 2015 (in weekend, pentru a permite accesul unui numar cat mai mare de tineri). Inscrieri AICI

  •  bootcamp pentru tineri facilitatori de educatie nonformala – LaboratorX 

Ajuns la a doua editia anul acesta, LaboratorX își propune dezvoltarea competențelor tinerilor de a implementa și participa la proiecte de educație nonformală. Pe parcursul a 6 zile, 20 de tineri cu varste cuuprinse între 15 și 24 de ani, vor experimenta, intelege si aplica  6 metode de educație nonformală.

Metodele de educatie nonformala pe care LaboratorX le propune sunt:

Animatie Socio-Educativa – o modalitate, un instrument de relationare cu publicul, folosindu-se activități de tip social, cultural, fizic și sportiv.

Teatru Invizibil – o actiune care se intampla in mijlocul comunitatii, aparent ca o intamplare fireasca, dar care este regizata anterior pentru a provoca spontan publicul sa reflecteze sau sa ia atitudine fata de situatii problematice.

Storytelling (Arta povestirii) – o metoda ce are ca punct central povestea, un traseu narativ, care se construieste de catre un personajul central, un povestitor si public.

Boardgames (Jocuri de societate) – create cu scopul de a socializa, pentru distractie sau pentru relaxare.

Drumming Circle – percutie si povesti. Nu este nevoie ca tinerii sa aiba cunostinte muzicale sau in lucrul cu instrumente de percutie.

Animatie stradala  (Jonglerie) – o formă de artă participativă ce constă în practicarea unor tehnici diverse cu scopul de a anima publicul, de a-i produce dorința de implicare.

LaboratorX se va desfasura in perioada 7 – 13 februarie, in timpul vacantei intersemestriale.

Orizont Alternativ este un proiect dezvoltat de Curba De Cultura cu sprijinul OMV Petrom.

Mai multe detalii despre proiect, modalitati de inscriere, selectie si participare puteti obtine de pe www.curbadecultura.ro sau cu un e-mail la adresa info@curbadecultura.ro.

———————————————————————————————————————

Curba de Cultura este o organizatie neguvernamentala, non profit, dedicata invatarii nonformale, culturii si oportunitatilor de participare ale tinerilor din mediul rural din Romania. Scopul asociatiei este de a revitaliza mediul rural din Romania. Misiunea Curbei de Cultura este sa contribuie la dezvoltarea adolescentilor si tinerilor ca parte integranta din comunitatile in care traiesc, constienti de apartenenta la cultura Romaniei si de rolul lor de cetateni activi si responsabili folosind educatia nonformala ca sistem complementar sistemului formal de educatie.

Detalii pe www.curbadecultura.ro