Cum ne-am petrecut vara

Acum trei luni vă istoriseam ce am făcut în prima jumătate a lui 2016. Iată că de atunci au mai trecut trei luni, o vară întreagă mai bine zis, iar noi n-am stat degeaba ci am profitat de vacanță și de timpul liber al tinerilor din comunitate.

Chiar în ultima zi a lunii iunie Margot a organizat un Eveniment Muzical cu ateliere de djembe, pian si canto precum și un mic atelier de confecționat brățări. Numărul de participanți nu a fost unul prea mare dar asta nu a făcut decât să îi încurajeze pe voluntarii noștri ca data viitoare să depună mai mult efort la partea de promovare.

01Pe 15 iulie am început programul de seri de film în satele comunei Izvoarele. Așadar din 15 iulie și până pe 3 septembrie comedii, animații, musicaluri și filme de acțiune au fost proiectate în aer liber pe terenurile școlilor din Izvoarele și Homorâciu și în parcul din Schiulești. Organizarea serilor de film nu ar fi fost posibilă fără sprijinul partnerilor Scoala generală Traian Săvulescu și Centrul Cultural Izvoarele, dar mai ales fără efortul susținut și combinat al voluntarilor locali CdC și cei SEV.

 

04Tot pe 15 iulie prietenii și partenerii noștri de la Team 4 Youth Association au organizat evenimentul EVS River, eveniment dedicat sărbătoririi a 20 de ani de EVS și promovării Serviciului European de Voluntariat. Șapte voluntari destoinici ai CdC au străbătut peste 900 de km dus-întors pentru a se întoarce cu amintiri frumoase, noi prieteni și dorința de a pleca în stagii SEV.

Ziua de 19 iulie a fost dedicată promovării intense celui de-al doilea eveniment muzical, după cum se poate vedea și din acest video.

0607Și ziua cea mare a sosit! O mai bună organizare și o campanie de promovare intensă prin postări facebook, afișe și bătutul tobei la propriu pe ulițele satului a făcut ca numărul participanților de toate vârstele să fie considerabil mai mare.

În prima zi a lunii august am primit cu brațele deschise doi voluntari SEV noi în proiectul Building Youth Supportive Communities 2, o continuare a celui încheiat în aprilie. Detalii despre Anna și Alessio puteți descoperi din postările dedicate lor de pe evs.curbadecultura.ro și că veni vorba de site-ul dedicat proiectelor SEV, începând cu luna august avem și pagină facebook dedicată.

08france_YE Primele două săptămâni ale lunii august au fost, pentru 12 tineri de pe Valea Teleajenului, o aventură pe plaiurile rurale din nordul Franței. În schimbul de tineri YMCA – Youth Mobilities Countryside Attached cei doisprezece tineri alături de alți doisprezece tineri francezi au descoperit interculturalitatea, ce înseamnă să fii tolerant, sa nu discriminezi și să ai o gândire critică și o minte deschisă.

1011 În timp ce jumătate din stafful Curba de Cultură era în Franța încercând să ofere o experiență de neuitat participanților, cealaltă jumătate ținea lucrurile în mișcare acasă, în Izvoarele. Așadar pe 10 august Anna, voluntarul ceh găzduit de noi punea în aplicare primul ei workshop de la sosire, DIY – Notebooks. Participanții s-au distrat de minune și au avut și rezultate frumoase. O zi mai târziu tot la Curbă avea loc cel de-al doilea workshop ce avea să captiveze tinerii din comunitate, Introduction in Underground Art cu Alessio.

Și cum nu se putea ca doar începutul lunii august să fie plin de activități și oportunități învățare și călătorie, iată că din 20 și până în 28 ale lunii, cinci participanți români și liderul de grup au pornit în deja tradiționalul schimb anual de tineri din Slovenia.

12

13Finalul de lună ne-a adus cel de-al treilea voluntar în proiectul BYSC 2 – Eleny, o tânără energică și plină de idei din Estonia. Mult mai multe despre ea puteți afla citindu-i articolele.

 

14Dacă finalul de lună ne-a adus un voluntar nou, începutul de lună ne-a adus un coleg nou. De la 1 septembrie echipa Curba de Cultură s-a mărit cu încă un membru. Kristina cu kapa, așa cum își intitulează propria prezentare, vine din Slovenia și după un an de SEV în București a decis că vrea să facă mai mult, să descopere mai mult și să contribuie mai mult. Așadar de la 1 septembrie Kristina este responsabilă de schimburile tineri dar și de activități cu voluntarii SEV.

Din ce-a de-a doua zi a lunii septembrie am început un training de Comunicare și Metode de Educație Nonformală. Pe parcursul weekendului (2-3-4) am discutat si aplicat diferite metode și strategii și am încercat să învățăm cât mai multe unii de la alții. Sperăm că atât noi ca echipă de proiect cât și cei cinci voluntari SEV au rămas cu ceva de pe urma minitrainingului.

training (1)161715

19Credeați că am terminat cu schimburile de tineri? Nici vorbă! Din 2 și până în 11 septembrie a avut loc Improvisaction, un schimb de tineri bazat pe elemente de improvizație muzicală și desfășurat în sudul Italiei, în Palermo.

 

 

 

2120Aproape în aceeași perioadă, din 5 și până în 15 septembrie a avut loc ImproLab un alt schimb de tineri, în una din insulele spaniole, Tenerife. Cele nouă zile au constituit o experiență de învățare și de descoperire a propriilor abilități în relație cu scena, vorbitul în public și improvizația.

22Între timp în țară tocmai avea loc deschiderea oficială a anului școlar 2016-2017 iar Margot, Mael, Anna, Alessio și Eleny  au fost invitații speciali la toate cele trei ceremonii de deschidere din școlile cu care Curba de Cultură colaborează.

 

 

 

23Cozo_cinemaCum vara a cam trecut, iar toamna a venit cu seri umede și friguroase am schimbat și locația de desfășurare a serilor de film, de afară în interior, la Centrul Cultural Vălenii de Munte. Până la finalul lunii octombrie, în fiecare vineri de la ora 17.00 vor fi proiectate filme pentru tineri și adulți, filme care să îi determine să își pună întrebări.

Vineri 23 septembrie și sâmbătă 24 septembrie Curba de Cultură a găzduit Caravana de Teatru de Umbre și Lumină Neagră organizată de prietenii și partenerii noștri Asociația AIDA. Cele șase voluntare SEV au adus pe scenele din Izvoarele și  Vălenii de Munte spectacolul “Întors pe dos” o adaptare pentru scenă a animației Inside Out. Spectacolele au fost o binemeritată ieșire din cotidian atât pentru voluntarii CdC care le-au oferit suport și ajutor dar și pentru copii și tinerii care asistat la spectacol.

2425

27În ultima zi a lunii locuitorii comunei Izvoarele au fost purtați pe meleaguri străine prin intermediul evenimentului intercultural pregătit de voluntarii noștri. Muzica, dansul, jocurl, mâncarea și câteva curiozități despre Estonia, Franța, Cehia și Italia au atras mai mult de 20 de participanți.

În ritm alert și cu activități susținute au trecut ultimele trei luni pentru noi cei de la Curba de Cultură. Pentru voi cum a fost?

 

 

 

One thought on “Cum ne-am petrecut vara

Leave a Reply

Your email address will not be published.