Schimburi de Tineri

Ce sunt Schimburile?

Un “Schimb de tineri” este un proiect care se bazeaza pe parteneriat transnational care reuneste grupuri de tineri din mai multe tari. “Schimburile de tineri” inseamna, insa, mai mult decat atat. Prin aceste tipuri de proiecte, tinerii au ocazia de a lucra intr-un mediu intercultural, cu tineri provenind din alte tari si din alte medii. Au ocazia de a colabora, de a discuta, de a dezbate, de a experimenta diversitatea culturala, diferentele, Europa. Si, de asemenea, au sansa de a se cunoaste pe ei insisi in raport cu ceilalti, de a-si forma propriile impresii, de a combate prejudecati sau stereotipuri despre alte culturi. Toate aceste lucruri se pot intampla in cadrul unui proiect de “Schimburi de tineri”, a carui idee este gandita si pusa in aplicare in comun.

Temele pe care se pot derula proiectele sunt extrem de diverse si pot raspunde unei game largi de nevoi si interese. Se pot face proiecte culturale, ecologice, media, sociale, sportive, de cultura civica. Cu alte cuvinte, ideea de proiect este la alegerea tinerilor!

Si, indiferent de tema aleasa, un astfel de proiect are forta de a transmite mesaje participantilor, de a-i forma in spiritul diversitatii, includerii, tolerantei, participarii.

Aici un scurt filmulet despre ce sunt Schimburile de Tineri in contextul programului Tineret in Actiune

Ce nu sunt “Schimburile de tineri”?


– calatorii de studii cu scop academic
– activitati de schimb care au ca scop obtinerea de profit financiar
– activitati de schimb care pot fi incluse in categoria turism
– festivaluri
– calatorii de vacanta
– cursuri de limbi straine
– turnee de spectacole
– schimburi  scolare
– competitii sportive
– intalniri statutare ale organizatiilor
– intruniri politice
– tabere de munca

Cine poate participa?

Participantii unui proiect de “Schimburi de tineri” sunt tineri care au intre 13 si 25 de ani (un numar restrans de tineri poate avea si intre 25 si 30 de ani).